Logo Arbeidsjurist Eindhoven

TRANSITIEVERGOEDING

Belasting over transitievergoeding

Belasting transitievergoeding
Hoeveel belasting betaal je over de transitievergoeding. Wat houd je netto over? Lees het hier.
Hoeveel belasting betaal je over de transitievergoeding. Wat houd je netto over? In de vaststellingsovereenkomst wordt altijd een bruto ontslagvergoeding (of transitievergoeding) opgenomen. De werkgever houdt de belasting in en maakt de netto transitievergoeding over op de rekening van de werknemer. 

Transitievergoeding of ontslagvergoeding

De transitievergoeding is de werkgever verschuldigd als hij de werknemer eenzijdig mag ontslaan met toestemming van het UWV of de Kantonrechter. In het geval van een vaststellingsovereenkomst spreken we daarom altijd over een ‘ontslagvergoeding’ in plaats van de wettelijke transitievergoeding. Partijen mogen in een vaststellingsovereenkomst een ontslagvergoeding afspreken die even hoog, lager of veel hoger is dan de uitkomst van de wettelijke transitievergoeding.

Hoogte belasting transitievergoeding

De hoogte van de belasting over de transitievergoeding of ontslagvergoeding is afhankelijk van de hoogte van het totale bruto jaarinkomen én de bruto ontslagvergoeding. In de tabel hieronder vind je de belastingpercentages 2023.

Inkomen in 2023 Belastingpercentage

0 – € 73.071

36,93 %

€ 73.071 en hoger

49,5 %

De transitie- of ontslagvergoeding komt dus bovenop het jaarinkomen. De werknemer ontvangt de netto vergoeding bij de eindafrekening. Via de loonspecificatie van de eindafrekening kan gecontroleerd worden welk belastingtarief is toegepast. Indien er teveel of te weinig belasting is ingehouden en afgedragen aan de Belastingdienst, dan komt dit naar voren bij de aangifte inkomstenbelasting van de werknemer.

Berekening belasting over transitievergoeding

Het is mogelijk om zelf een berekening te maken hoeveel belasting je moet betalen over de transitievergoeding. In dit overzicht zie je hoeveel belasting er in totaal over het jaarinkomen + transitievergoeding (of ontslagvergoeding) moet worden afgedragen aan de Belastingdienst.

Stel het inkomen bedraagt € 50.000 bruto en de transitievergoeding bedraagt € 25.000 dan is het totaal inkomen € 75.000. 

Je betaalt 49,5 % belasting over (€ 75.000 – € 73.071):€ 1.929
49,5% belasting= € 955
  
Je betaalt 36,93 % belasting over € 23.071
36,93 % belasting= € 8.520
  
Totaal belasting€ 9.475

De werkgever zal € 9.475 belasting inhouden van de bruto transitievergoeding van € 25.000 en afdragen aan de Belastingdienst. 

Belasting besparen transitievergoeding

Er zijn diverse opties om minder belasting te betalen over de transitievergoeding of ontslagvergoeding. Je kunt ervoor kiezen om (een deel van) de bruto vergoeding te gebruiken om bijvoorbeeld kosten voor scholing of een cursus mee te betalen. Daarmee zorg je ervoor dat over dat deel géén belasting hoeft te worden berekend. De werkgever betaalt dergelijke kosten voordat de (restant) ontslagvergoeding aan de werknemer wordt overgemaakt: over dat deel dat al aan kosten is opgegaan wordt dus geen belasting geheven.

Arbeidsadvies nodig?

Ontdek recente kennisbankartikelen