Logo Arbeidsjurist Eindhoven

Ziekte en re-integratie

Wij begrijpen dat ziekte en re-integratie complexe uitdagingen kunnen zijn. Vaak weten werkgevers en werknemers niet precies wat de rechten en plichten zijn bij langdurige ziekte. Heb je vragen over ziekte, verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter of het voorkomen van loonsancties? Ons team staat klaar om je te adviseren en ondersteunen in een dergelijke situatie, met aandacht voor jouw specifieke behoeften.

Persoonlijk & betrokken

We hebben persoonlijke aandacht voor jouw unieke situatie.

Zowel voor werkgever als werknemer

Arbeidsjuridisch advies voor zowel werkgever als werknemer.

Praktische oplossingen in begrijpelijke taal

Geen wollige adviezen, maar concrete oplossingen.

Advies van ervaren arbeidsjuristen

Zo weet je zeker dat je voorzien wordt van deskundig advies.

Rechten en plichten bij ziekte

Je bent ziek en dat is erg vervelend. Werk je hierdoor niet of maar gedeeltelijk? De gevolgen voor jouw inkomen en re-integratie hangen af van jouw situatie. Alle eerder besproken rechten en plichten zijn vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter. Deze wet is ingesteld om het aantal langdurig zieke werknemers terug te dringen door snel en efficiënt in te grijpen. Alle rechten en plichten die werknemer en werkgever hebben bij ziekte zijn hierin vastgelegd. Dit omvat zaken zoals het opstellen van een Plan van Aanpak (PvA) en het bijhouden van een re-integratiedossier.

Als werkgever heb jij een aantal plichten wanneer een werknemer langdurig ziek is. Zo moet jij je inspannen voor de re-integratie van de werknemer in jouw bedrijf. Dit doe je bijvoorbeeld door samen met de werknemer af te spreken dat de werknemer minder uren gaat werken óf een ander takenpakket krijgt. Ook moet jij minimaal 70% van het loon doorbetalen gedurende de eerste twee jaar. Jij mag de werknemer niet ontslaan op gronde van de ziekte in de eerste twee jaar. Dit mag wel als het gaat om een andere reden voor ontslag.

Re-integratie verplichtingen werkgever bij ziekte

Verplichtingen werknemer bij ziekte

Als werknemer heb je in de eerste twee jaar van de ziekte recht op minimaal 70% van het loon. Een werkgever moet jou dus doorbetalen, ook als je niet aan het werk bent. Ook mag jouw werkgever je niet ontslaan tijdens de eerste twee jaar van de ziekte, tenzij dit een andere reden heeft dan de ziekte. Verder ben jij verplicht je in te spannen voor de re-integratie.

Ziekte en re-integratie - juridisch advies
Arbeidsjurist Eindhoven

Conflict tijdens ziekte

Zowel werknemer als werkgever kunnen tijdens de re-integratie een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV, wanneer er conflicten ontstaan tijdens de arbeidsongeschiktheid. Zo kan het voorkomen dat een werkgever vindt dat de werknemer zich niet genoeg inspant voor de re-integratie bij ziekte. Wanneer het UWV het daar mee eens is mag een werkgever sancties opleggen, zoals het stopzetten van het loon. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een werknemer vindt dat de werkgever niet genoeg doet aan de re-integratie. Ook dan kan een deskundigenoordeel worden aangevraagd. Mocht het UWV oordelen dat de werknemer gelijk heeft, krijgt de werkgever een loonsanctie. Dit houdt in dat de tijd waarin het loon door betaald moet worden, verlengd zal worden. Dit is vaak een jaar of zelfs langer.

“Coming together is the beginning. Keeping together is progress. Working together is success.”

Veel gestelde vragen over ziekte en re-integratie

Vind hier antwoorden op de meest gestelde vragen over ziekte en re-integratie.

Wat onze cliënten zeggen over ons

Al vele cliënten gingen jou voor. Hieronder een selectie van de recensies die wij hebben gekregen.

50+

Beoordelingen van tevreden cliënten

Bart LBart L
07:44 06 Sep 23
Goed en gedegen advies. Heldere communicatie, het is erg prettig werken met Roy van der Wiel. Als je met een arbeidsconflict/ vraag zit zou ik zeker Roy van der Wiel/ Arbeidsjurist Eindhoven aanraden.
maud merellemaud merelle
10:32 05 Aug 23
Ik ben enorm goed geholpen door Roy van der Wiel. Alle complimenten naar hem voor de snelle afhandeling, zijn professionaliteit en communicatie. Ik heb alles positief ervaren, waardoor ik hem zeker bij anderen zal aanraden.
ton van woenselton van woensel
15:44 31 May 23
Alle complimenten naar dit advocatenkantoor en vooral mr. van der Wiel. Zeer goed advies in Jip en Janneke taal. Wordt ook zeker goed mee gedacht naar de beste oplossing en zeer vlotte communicatie. Een genot om samen te werken.
Mag BurMag Bur
12:40 15 May 23
professionele hulp, aan te bevelen.
Saskia Van TartwijkSaskia Van Tartwijk
17:50 30 Nov 22
Aanrader! Deskundig, persoonlijk en snel advies! Dankjewel voor je geweldige hulp Roy.
Amber BastiaansenAmber Bastiaansen
16:08 03 Nov 22
Ik heb erg goed advies gekregen van Roy. Gesprek was aangenaam en het is fijn om te kunnen vertrouwen op zijn professionele juridische hulp. Mocht ik in de toekomst een jurist nodig hebben dan weet ik waar ik moet zijn. Zal dit ook zeker aanraden in mijn omgeving.
Joey De GraafJoey De Graaf
18:55 22 Mar 21
Ze hebben me enorm goed geholpen in een erg lastige situatie. Ik ben blij dat ik ze ingeschakeld heb. Werken snel, professioneel, maar ook heel persoonlijk, dat is fijn. Contact gehad met Roy.Van harte aan te bevelen dus!
LeanderLeander
16:38 20 Nov 20
Contact gehad met Roy die snel in actie kwam na mijn mailtje. Heeft goed advies gegeven wat ik direct in de praktijk kon brengen. Erg fijn als je in een complexe situatie met je werk komt.
js_loader
mr. Roy van der Wiel - Arbeidsjurist in Eindhoven

Let's get in touch.

Leg direct jouw arbeidsrecht vraag voor en krijg hulp!