Logo Arbeidsjurist Eindhoven

VASTSTELLINGSOVEREENKOMST

Sociaal plan bij ontslag: 5 tips waar moet je op letten

Ronald - arbeidsjurist
Sociaal plan bij ontslag
Het is essentieel om goed op de hoogte te zijn van de inhoud van het sociaal plan en te weten waar je op moet letten bij ontslag. Wij leggen het je uit.

Wat is een sociaal plan?

Een sociaal plan is een overeenkomst tussen een werkgever en vakbonden die wordt opgesteld bij een reorganisatie, fusie of ander ingrijpend bedrijfsonderdeel. Dit plan bevat afspraken over de maatregelen die worden getroffen om de gevolgen van ontslag voor werknemers te verzachten. Als werknemer is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van de inhoud van het sociaal plan en te weten waar je op moet letten bij ontslag. In deze blog leggen we uit wat een sociaal plan inhoudt en welke punten belangrijk zijn voor jou als werknemer.

Wat staat er in een sociaal plan?

Een sociaal plan is bedoeld om de gevolgen van ontslag voor werknemers te verzachten. Het bevat afspraken over onderwerpen zoals:

  1. Ontslagvergoeding: In een sociaal plan wordt vaak een regeling opgenomen voor een ontslagvergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor het verlies van je baan. Veelal is de ontslagvergoeding hoger dan de uitkomst van de wettelijke transitievergoeding.
  2. Begeleiding naar ander werk: Het sociaal plan kan afspraken bevatten over begeleiding naar ander werk, zoals outplacementbegeleiding of scholing om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
  3. Opzegtermijn: De opzegtermijn is de periode tussen de aankondiging van het ontslag en de daadwerkelijke einddatum van je dienstverband. Het sociaal plan kan specifieke afspraken bevatten over een verlengde of verkorte opzegtermijn.
  4. Herplaatsing: Soms worden er in het sociaal plan afspraken gemaakt over herplaatsing binnen het bedrijf of concern. Dit betekent dat de werkgever zich inspant om je binnen een andere functie te herplaatsen.
  5. Afvloeiingsregeling: Dit is een regeling die bepaalt in welke volgorde werknemers worden ontslagen. Vaak wordt hierbij rekening gehouden met factoren zoals anciënniteit (lengte dienstverband), leeftijd en gezinssituatie. Dit noemt men ook wel het ‘afspiegelingsbeginsel’.

Waar je op moet letten bij een sociaal plan?

Als je te maken krijgt met ontslag en er een sociaal plan van toepassing is, zijn er verschillende zaken waar je goed op moet letten. Hieronder 5 tips bij het controleren van het sociaal plan:

  1. Ontslagvergoeding: Controleer of de ontslagvergoeding in het sociaal plan hoger is dan de wettelijke transitievergoeding. Dit is vaak het geval, maar niet altijd. Zorg ervoor dat je weet waar je recht op hebt.
  2. Begeleiding en Scholing: Kijk goed naar de afspraken over begeleiding en scholing. Dit kan je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verbeteren. Informeer naar de kwaliteit van de outplacementbegeleiding en of de aangeboden scholing aansluit bij jouw ambities.
  3. Herplaatsing binnen het Bedrijf: Als het sociaal plan voorziet in herplaatsing, is het belangrijk om te weten welke functies worden aangeboden en onder welke voorwaarden. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over je mogelijkheden binnen het bedrijf.
  4. Afvloeiingsregeling: Begrijp hoe de afvloeiingsregeling werkt en welke criteria worden gehanteerd. Dit kan invloed hebben op jouw positie bij een reorganisatie.
  5. Aanvullende Vergoedingen: Soms worden in een sociaal plan aanvullende vergoedingen afgesproken, zoals een verhuisvergoeding bij herplaatsing op een andere locatie of een vergoeding voor juridische kosten. Controleer of je hier recht op hebt en hoe je hier aanspraak op kunt maken.

Juridische hulp bij sociaal plan

Bij Arbeidsjurist Eindhoven weten we dat een ontslag complex en juridisch uitdagend kan zijn. Het is daarom altijd verstandig om advies in te schakelen als je met ontslag te maken krijgt. Wij controleren of dat de afspraken, van het sociaal plan of vaststellingsovereenkomst, in jouw voordeel zijn. Als er mogelijkheden zijn dan onderhandelen om betere voorwaarden af te dwingen. Veelal worden de kosten van onze bijstand volledig vergoed door de werkgever. 

Arbeidsadvies nodig?

Ontdek recente kennisbankartikelen