Ontslagvergoeding

Hoe hoog is uw ontslagvergoeding? Heeft u recht op een ontslagvergoeding? Hoeveel belasting raakt u verschuldigd? Arbeidsjurist Eindhoven geeft antwoord op uw arbeidsrechtelijke vragen over werk en inkomen. Bij een ontslag met wederzijds goedvinden kunt u recht hebben op een ontslagvergoeding. Deze is vaak hoger dan de transitievergoeding. Wij helpen u bij het bedingen van een hogere ontslagvergoeding. Uw interesse gewekt? Leg uw zaak dan vrijblijvend aan ons voor. Vul ons contactformulier in of stel uw vraag via Whatsapp of bel ons op 040-3035113. Als u dat wenst, dan heeft u al binnen 24 uur een afspraak bij ons op kantoor. 

Hoe hoog is uw ontslagvergoeding?

De hoogte van de ontslagvergoeding varieert per situatie en uw onderhandelingspositie. Hoe groot is de kans dat de werkgever toestemming voor uw ontslag krijgt via UWV of de kantonrechter? Als deze kansen klein zijn, dan versterkt dit uw onderhandelingspositie. Ook zijn er hoge kosten gemoeid met een procedure om een toestemming te krijgen via het UWV of de kantonrechter om uw dienstverband te beëindigen. De voorwaarden zijn streng en de procedure duurt lang. Een ontslag met uw goedvinden via een vaststellingsovereenkomst is voor uw werkgever vele malen goedkoper dan het aangaan van een lange onzekere procedure. Onder welke voorwaarden bent u (in redelijkheid) bereid om uw arbeidsovereenkomst te beëindigen? De tussenkomst van Arbeidsjurist Eindhoven resulteert in bijna alle gevallen in een hogere ontslagvergoeding voor werknemers.

Ontslagvergoeding van invloed op de WW-uitkering?

Uw ontslagvergoeding wordt niet gekort op uw uitkeringsrechten. Let alleen op dat u de wettelijke opzegtermijn die in de wet of in het contract staat in acht neemt. Wanneer u instemt met een eerdere einddatum van het dienstverband, dan heeft u niet eerder recht op een ww-uitkering. Arbeidsjurist Eindhoven zorgt ervoor dat u achteraf niet voor vervelende verassingen komt te staan en uw uitkeringsrechten direct ingaan op het moment dat het dienstverband is beëindigd.

Laat u bijstaan door onze ontslagspecialist

Belasting en ontslagvergoeding

U betaalt inkomstenbelasting (box 1) over de ontslagvergoeding. De werkgever die de ontslagvergoeding uitkeert is verplicht om de verschuldigde belasting in te houden en af te dragen aan de Belastingdienst. Het uiteindelijk verschuldigde belastingpercentage is afhankelijk van uw totaal belastbare inkomen dat de werknemer ontvangt in het jaar (bijvoorbeeld 2019) waarin de ontslagvergoeding door de werkgever uitgekeerd wordt. U dient de ontslagvergoeding dus op te tellen bij uw totale inkomen in dat jaar.

De belastingtarieven per 1 januari 2019 bedragen (box 1):

Een voorbeeld

Erik stemt in met zijn ontslag per 1 november 2019. In de vaststellingsovereenkomst is een ontslagvergoeding bedongen van € 25.000 bruto. Zijn werkgever houdt bij de eindafrekening 51,75% loonheffing op deze ontslagvergoeding in. Erik krijgt dus slechts € 12.000 netto op zijn bankrekening bijgeschreven. Bij de aangifte inkomstenbelasting over 2019 wordt duidelijk dat het totaal belastbare jaarinkomen van Erik bestaat uit de optelsom van het loon dat Erik tot 1 november 2019 van zijn werkgever ontving, de WW-uitkering die Erik vanaf 1 november 2019 ontving en zijn ontslagvergoeding.

Mogelijk komt een deel van uw inkomen dus in de hoogste belastingschijf van 51,75% terecht. U kunt dan eventueel in aanmerking komen voor de “middelenregeling”. Deze regeling vermindert de inkomstenbelasting als u sterk wisselende inkomsten heeft, bijvoorbeeld na een eenmalige ontslagvergoeding. Arbeidsjurist Eindhoven bekijkt graag met u de mogelijkheden voor belastingbesparing.

Benieuwd naar uw mogelijkheden?

Bent u benieuwd of dat u een hogere ontslagvergoeding kunt ontvangen? Wij ontvangen u graag voor een vrijblijvende kennismaking en bieden inzicht in uw mogelijkheden. Het loont altijd om kennis te maken met Arbeidsjurist Eindhoven. Vul dan het contactformulier in of stel uw vraag via Whatsapp of bel ons op 040-3035113. Een afspraak maken kan vaak nog voor dezelfde of de volgende dag. Kortom, we helpen u graag verder.