Vaststellingsovereenkomst 2020

In 2020 zullen er veel arbeidsovereenkomst worden beëindigd via een vaststellingsovereenkomst. Dit vanwege de impact die corona en de overheidsmaatregelen hebben op het bedrijf van de werkgever. Als u een ontslagvoorstel voor een vaststellingsovereenkomst heeft ontvangen, dan zult u waarschijnlijk juridisch advies willen ontvangen over de juridische voorwaarden en gevolgen. Vaak bieden werkgevers een budget aan werknemers voor juridisch advies over de vaststellingsovereenkomst. Ook als de werkgever u dit niet heeft aangeboden, kunt u de vaststellingsovereenkomst gratis laten checken door Arbeidsjurist Eindhoven.

Hoogte transitievergoeding 2020 vaststellingsovereenkomst

De hoogte van de transitievergoeding in 2020 die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van het bruto maandsalaris en de duur van het dienstverband. De transitievergoeding in 2020 is maximaal € 83.000 of maximaal 1 bruto jaarsalaris. De transitievergoeding dient de werkgever te betalen als hij de arbeidsovereenkomst met toestemming van het UWV of de kantonrechter mag beëindigen. Bij een vaststellingsovereenkomst spreken we daarom over een ontslagvergoeding die veelal hoger ligt dan de transitievergoeding. U spaart namelijk aanzienlijke kosten uit voor de werkgever voor wat betreft een ontslagprocedure waarvan de uitkomst onzeker is. De compensatie voor het ontslag kan met deze kosten worden verhoogd.

Korte lijnen, heldere taal en efficiënte aanpak.

Berekening van de transitievergoeding in 2020

Vanaf 1 januari 2020 hebben alle werknemers vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding bij ontslag. De berekening van de transitievergoeding gaat als volgt:


• 1/3 maandsalaris per heel dienstjaar vanaf de eerste werkdag;
• Over het resterende deel van de arbeidsovereenkomst wordt berekend volgens de formule: (bruto salaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst / bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris /12 ). Deze formule wordt ook gebruikt voor het berekenen van de transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst korter dan een jaar heeft geduurd.


Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid. Wij kunnen vrijblijvend de transitievergoeding voor u berekenen. In dat geval hebben wij een kopie van een recente salarisstrook van u nodig.

Ontslagvergoeding laten berekenen?

Bij Arbeidsjurist Eindhoven berekenen wij uw ontslagvergoeding. Wij zorgen ervoor dat u ontvangt waar u minimaal recht op heeft. Ook zorgen wij dat de vaststellingsovereenkomst juridisch klopt. Wij staan voor begrijpelijk juridisch advies bij ontslag en scheiden bijzaken van de hoofdzaken, zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken. Uw ontslagvoorstel beoordelen wij gratis en vrijblijvend. Als wij van mening zijn dat de vaststellingsovereenkomst kan worden geoptimaliseerd, dan zullen wij in overleg met u een tegenvoorstel opstellen. Onderdeel van dit tegenvoorstel aan de werkgever is een kostenvergoeding voor onze werkzaamheden. In bijna alle zaken vormt dit geen probleem.